22/11 - 21/12/08 - Σεμινάριο Εκκλησιαστικού Οργάνου


Ο Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Μουσικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον οργανίστα Χρήστο Παρασκευόπουλο, διοργανώνει σεμινάριο εκκλησιαστικού οργάνου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Νοεμβρίου 2008 ως τις 21 Δεκεμβρίου 2008 στο εκκλησιαστικό όργανο Johannus Rembrandt 3090 στο χώρο του οργανίστα και στο εκκλησιαστικό όργανο Detlef Kleuker της Α’ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Ιστορικά στοιχεία

Τεχνική ορολογία

Αρχιτεκτονική

Φιλολογία

Ερμηνεία έργων

Ποδοθεσία

Ασκήσεις ποδοπλήκτρων

Παρουσίαση οργάνου

Τρόποι σύνθεσης

Μουσικές φόρμες

 

Πληροφορίες

Τηλ. 210 2844432 & 6981386802

 

Κόστος συμμετοχής

Για τα 4 πρώτα μαθήματα: 120 €

5ο μάθημα: 30€

 

Το σεμινάριο θα γίνει σε 4 ή 5 μαθήματα.

 

Πρώτο μάθημα

Θα γίνει από κοινού και θα περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα:

- Ιστορικά στοιχεία οργάνου

- Ονοματαλογία στοιχείων του οργάνου (ρετζίστρο, πληκτρολόγια, διάφορα τμήματα)

- Στοιχεία αρχιτεκτονικής

- Φιλολογία

Διάρκεια μαθήματος 2 ώρες

 

Δεύτερο μάθημα

Θα γίνει κατ’ιδίαν με τον κάθε μαθητή και θα περιλαμβάνει:

- Ποδοθεσία

- Στάση του μουσικού πάνω στο όργανο

- Μελέτη άσκησης για ποδόπληκτρα

Διάρκεια μαθήματος: 1 ώρα για κάθε μαθητή

 

Τρίτο μάθημα

Θα γίνει κατ’ιδίαν με τον κάθε μαθητή και θα περιλαμβάνει:

- Ερμηνεία κειμένου για εκκλησιαστικό όργανο (το κείμενο δίδεται εκ των προτέρων)

- Ερμηνεία άσκησης για ποδόπληκτρα

Διάρκεια μαθήματος: 1 ώρα για κάθε μαθητή

 

Τέταρτο μάθημα

Θα γίνει από κοινού σε χώρο που διαθέτει εκκλησιαστικό όργανο με αυλούς και θα περιλαμβάνει:

- Παρουσίαση του οργάνου και των τμημάτων του

- Ερμηνεία από κάθε μαθητή ενός έργου που θα έχει ήδη μελετηθεί στα προηγούμενα μαθήματα

 
Διάρκεια μαθήματος: μισή ώρα για την παρουσίαση και μετά μέχρι 20 λεπτά ερμηνεία έργου στο όργανο.

 

Πέμπτο μάθημα

Θα γίνει από κοινού, προαιρετικά για όσους μαθητές έχουν ενδιαφέρον για σύνθεση μουσικών κομματιών για το εκκλησιαστικό όργανο

- Τα είδη του εκκλησιαστικού οργάνου ανά εποχή

- Οι διαφορές των συνθετών του εκκλησιαστικού οργάνου ανά εποχή

- Οι φόρμες που αναπτύχθηκαν ανά εποχή.

- Τι πρέπει να ξέρει ένας σύγχρονος μουσικός, προκειμένου να συνθέσει έργο για εκκλησιαστικό όργανο.

 

Διάρκεια μαθήματος: 2 ώρες

 

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Τις πρώτες του μουσικές γνώσεις τις πήρε από την καθηγήτρια μουσικής Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι κάτοχος πτυχίου πιάνου (Εθνικό Ωδείο, τάξη Καίτης Τρούλη, 1994), πτυχίου Αρμονίας και Αντίστιξης (Εθνικό Ωδείο, τάξη Σπύρου Κλάψη, 1991,1997). Είναι επίσης κάτοχος του Licentiate of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του εκκλησιαστικού οργάνου και ετοιμάζεται για το ARCO του Royal College of Organists. Πήρε μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου από τον οργανίστα της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου Stephen Atherton και από τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.

Σαν οργανίστας έχει διοργανώσει από το 1991 αρκετά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου σε διάφορες εκκλησίες της Αθήνας στα οποία εκτός από τον ίδιο έλαβαν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα Νέων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου, Παιδική Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Ρόζη Μαστροσάββα, Ωδεία κ.α. και έχει επίσης συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Μιχάλη Οικονόμου και Ελευθερίου Καλκάνη, της Όπερας Δωματίου Αθηνών υπό τη διοργάνωση της Μάρως Πέτρου-Νικάκη, του ΑΣΜΑ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Καρυώτη, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και άλλους φορείς. Είναι Πρόεδρος και συνιδρυτής του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου, ενός συλλόγου όπου από το 1996 ασχολείται με διάφορα θέματα γύρω από το εκκλησιαστικό όργανο, όπως συναυλίες, διαλέξεις, συλλογή στοιχείων για την καταγραφή των υπαρχόντων εκκλησιαστικών οργάνων στην Ελλάδα και προσπάθεια για τη συντήρησή τους.

Από το 1997 συνεργάζεται ως οργανίστας με τη Γερμανική Εκκλησία σε συναυλίες μουσικής για εκκλησιαστικό όργανο με τη συμμετοχή και άλλων συντελεστών, ενώ το 2007 γίνεται Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μπαχ που διοργανώνεται από την Πρώτη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών.

Το 1989 γίνεται οργανίστας του Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, και από το 1997 διορίζεται ως διευθυντής της Χορωδίας του Ναού.

Έχει επίσης συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με διοργάνωση του Nicolas Kynaston.

Το 2007 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η πρώτη του δισκογραφική δουλειά από την  εταιρεία Logosmusic με τίτλο «Θεός το Φρούριον ημών», με έργα για εκκλησιαστικό όργανο διαφόρων συνθετών και ερμηνεία χορικών και ύμνων της Διαμαρτυρόμενης Εκκλησίας και τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το CD "Μελωδία Χριστουγέννων" με ύμνους και συνθέσεις με Χριστουγεννιάτικα θέματα στο οποίο συμμετέχουν και άλλα μουσικά όργανα καθώς και λυρικοί καλλιτέχνες.

Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη διδασκαλία του εκκλησιαστικού οργάνου.

Χορηγοί του Α.Σ.Μ.Α.


 

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com